תרומתם של דחק הורי, מודעות עצמית ומקורות תמיכה חברתית לצמיחה אישית – השוואה בין אימהות ואבות לילד ראשון

סטודנט/ית
כץ טייכנר שחר
שנה
2022
תואר
MA
תקציר

שלב המעבר להורות טומן בחובו אתגרים וקשיים עבור ההורים הטריים, הכרוכים במידות משתנות של דחק. הספרות העוסקת באירועי דחק, הכירה בשני העשורים האחרונים גם בהשלכות חיוביות, ביניהן צמיחה אישית. הספרות עסקה בהרחבה בחוויית צמיחה אישית בקרב אימהות ופחות בחוויית צמיחה אישית בקרב אבות.

יתרה מכך, מחקרים שנערכו עד כה העלו כי דחק הורי קשור לחוויית צמיחה אישית, אך הציגו קשר מורכב ביניהם המצריך בחינה נוספת על מנת שניתן יהיה ללמוד עליו באופן מעמיק. הם אף מצאו כי המשתנה האישיותי  -  מודעות עצמית קשור לחוויית צמיחה אישית, ברם בחינה זו נערכה במחקרים שהתמקדו בחוויית צמיחה לאחר אירועים טראומטיים ולא בשלב המעבר להורות. בנוסף נמצא כי תמיכה חברתית קשורה לצמיחה אישית, אך מעט מחקרים הבחינו בין מקורות התמיכה השונים, העשויים לתרום לחוויית הצמיחה. לפיכך, מטרת המחקר הנוכחי היתה לאפשר הבנה מעמיקה יותר בכל הנוגע לחוויית צמיחה אישית בקרב הורים - לאחר לידת ילדם הראשון - תוך זיהוי משאבים פנימיים (דחק הורי ומודעות עצמית בהיבטים של רומינציה ורפלקציה) ומשאבים חיצוניים (תמיכת אם, תמיכת בן/בת זוג ותמיכה מקצועית) אשר עשויים לתרום לצמיחה אישית בקרב אימהות ואבות.

במחקר נטלו חלק 271 הורים (152 אימהות ו- 119 אבות), שעברו בין חצי שנה לבין שנתיים מאז לידת ילדם הראשון. שיטת המחקר היתה כמותית מתאמית ואיסוף הנתונים נעשה באמצעות שאלונים לדיווח עצמי. המשתתפים התבקשו להשיב על שאלונים הבוחנים צמיחה אישית, דחק הורי, מודעות עצמית ותמיכה חברתית (תמיכת אם, תמיכת בן/בת זוג ותמיכה מקצועית).

מממצאי המחקר עולה כי אימהות דיווחו על צמיחה אישית גבוהה יותר מאבות בכל ממדי הצמיחה. כמו כן, נמצא קשר לינארי חיובי בין הדחק ההורי לצמיחה בממדים: אפשרויות חדשות, קשר עם אחרים ושינוי רוחני. כך שככל שרמות הדחק ההורי היו גבוהות יותר, כך ההורים דיווחו על צמיחה אישית גבוהה יותר בממדים אלו. יתר על כן, נמצא קשר קורביליניארי בין דחק הורי לבין ממדי הצמיחה האישית: חוזק אישי ואפשרויות חדשות. כך שרמת הצמיחה האישית בממדים אלו נעשית נמוכה יותר ברמות דחק נמוכות במיוחד של האימהות והאבות, אך מרמה ממוצעת של דחק ואילך, הערך של צמיחה אישית בממדים חוזק אישי ואפשרויות חדשות נעשה גבוה יותר. בנוסף, נמצא כי תמיכת בן/בת זוג תרמה לחוויית הצמיחה של ההורים בממדים: חוזק אישי, אפשרויות חדשות, קשר עם אחרים והערכה לחיים. זאת ועוד, תמיכת אם תרמה לחוויית הצמיחה האישית בממדים אפשרויות חדשות וקשר עם אחרים וכן תמיכה מקצועית תרמה בממדים קשר עם אחרים ושינוי רוחני של חוויית הצמיחה של ההורים.  במלים אחרות, ככל שהתמיכה מכל אחת מהדמויות היתה רבה יותר, כך הצמיחה במימדים אלו היתה גבוהה יותר.

חשיבותו של המחקר הנוכחי טמונה בניסיון לשפוך אור על משאבים שעשויים לתרום  לחוויית צמיחה אישית של אימהות ואבות לאחר לידת ילדם הראשון. התובנות העולות מממצאיו של המחקר הנוכחי עשויות להוות בסיס לתכנון תכניות התערבות בקרב אימהות ואבות לאחר לידת ילד ראשון, להעצמת משאבים אלו ולמתן סיוע למי שחווה דחק, לחוות גם צמיחה אישית במעבר חיים משמעותי זה.

תאריך עדכון אחרון : 07/03/2022