ממלאי תפקידים בקהילות גיאוגרפיות בתקופת משבר הקורונה

סטודנט/ית
שוב סיבוני תומר
שנה
2023
תואר
MA
תקציר

מגפת הקורונה שפרצה בינואר 2020 בסין הביאה איתה אתגרים רבים והשפיעה על כל תחומי החיים. בשנים האחרונות רבו מחקרים על היבטים שונים של ההתמודדות עם המגפה, אולם מיעוטם התמקדו בממלאי התפקידים בקהילות גאוגרפיות. מחקר זה ביקש להתחקות אחר חוויותיהם של ממלאי התפקידים בקהילות הגאוגרפיות בישראל בתקופת הסגר הראשון והשני של מגפת הקורונה ובתקופה שבין הסגרים. במרכז המחקר עמדו שלוש מטרות עיקריות; הראשונה היא זיהוי האתגרים איתם התמודדו ממלאי התפקידים, השנייה היא זיהוי והבנת הגורמים המסייעים בהתמודדות עם ניהול המגפה, והשלישית היא זיהוי לקחים ומסקנות לעתיד.

במחקר השתתפו 12 ממלאי תפקידים בקהילות גאוגרפיות; הכוונה היא לאנשים, המתגוררים בתוך או מחוץ לקהילות, שבהתנדבות או בשכר, ניהלו את התנהגות האוכלוסייה בהתמודדות עם מגפת הקורונה בקהילה שלהם, כאשר 11 מתוכן הן מהמרחב הכפרי וקהילה אחת נמצאת בתוך עיר. קהילה גאוגרפית היא קבוצת אנשים המתגוררת באזור מוגדר; במרחב הכפרי הכוונה בעיקר למושב, קיבוץ או יישוב קהילתי, ובעיר הכוונה היא לשכונת מגורים מוגדרת או בניין או רחוב. איסוף הנתונים התבצע על ידי ראיונות באמצעות הזום. איתור המשתתפים למחקר נעשה דרך קשרים מקצועיים או באמצעות האינטרנט.

ממצאי המחקר מעלים שני אתגרים מרכזיים איתם התמודדו ממלאי התפקידים בתקופת מגפת הקורונה; הראשון הוא "אתגר העברת הנחיות המדינה לתושבים", והשני הוא "אתגר עבודת הצוות בניהול היישוב בתקופת מגפת הקורונה". ממצאי המחקר מעלים גם שני גורמים שסייעו לממלאי התפקידים בהתמודדות עם האתגרים; האחד הוא "הירתמות ממלאי תפקידים ושיתוף פעולה" והשני הוא "פירגונים לממלאי תפקידים". לבסוף ממצאי המחקר מעלים לקחים ומסקנות למשברים עתידיים "בדרך למיסוד, עבודת צוות ושיתוף פעולה".

מחקר זה הינו ייחודי בשל העובדה ששם במרכזו את ממלאי התפקידים בקהילות הגאוגרפיות בתקופת מגפת הקורונה. לממלאי התפקידים בקהילות הגאוגרפיות ישנה חשיבות רבה בשל העובדה שהם דמויות ציבוריות משמעותיות בקהילות שלהם המשפיעות על קהילה רחבה ולכן הם מהווים גורם מפתח בניהול המגפה. יתרה מכך, מגפת הקורונה שונה ממשברים שהיו בעבר ושהתכוננו לקראתם, וזימנה התמודדות יוצאת דופן עבור ממלאי התפקידים. המחקר סייע בזיהוי האתגרים המרכזיים והגורמים שסייעו להתמודד עימם. הלקחים והמסקנות עשויים לתרום באופן משמעותי להיערכות והתמודדות עם משברים עתידיים והמודל המוצע עשוי לסייע לממלאי התפקידים בקהילות בבניית צוותי חירום שיתאמנו בשגרה ויוכלו לתת מענה מיטבי בשעת חירום.

תאריך עדכון אחרון : 18/06/2023