טראומטיזציה משנית וצמיחה אישית בקרב קב"נים המטפלים במטופלים עם נטייה לפגיעות עצמיות ואובדנות: תרומתם של מאפיינים קוגניטיביים ואישיותיים

סטודנט/ית
מוריוסף שיר-לי
שנה
2022
תואר
MA
תקציר

במסגרת עבודתם, קב"נים בצה"ל מרבים לפגוש בחיילים אשר מבטאים מצוקה, לא פעם, באיומים וניסיונות לפגיעות עצמיות ואובדנות. מהספרות המחקרית עולה כי עבודה של מטפלים עם מטופלים הנמצאים במצוקה עד לכדי אובדנות או נטייה לפגיעה עצמית, מאופיינת בדחק, שחיקה, קשיי שינה, חוסר תיאבון, תהיות על תחושת הכשירות המקצועית ואף משפיעה על הנכונות לטפל במטופלים אלו. מטפלים הפוגשים את מצוקת מטופליהם עשויים לסבול טראומטיזציה משנית. לצד זאת, נמצא כי מטפלים המדווחים על דחק לאור המפגש עם אופי עבודתם ומאפייני מטופליהם, עשויים גם לחוות צמיחה אישית. המחקר הנוכחי נשען על מודל הצמיחה העדכני (Tedeschi et al., 2018) ונועד לבחון האם ישנו קשר בין חשיפה של קב"נים במסגרת עבודתם באופן תדיר יחסית לחיילים אשר מדווחים על מחשבות, כוונות וניסיונות לפגיעה עצמית ואובדנות לבין טראומטיזציה משנית וצמיחה. כמו כן המחקר בחן את תרומתם של משתנים קוגניטיביים (מרכזיות האירוע, ערעור תפיסות העולם ורומינציות) לטראומטיזציה משנית ולצמיחה אישית. לצד אלו, במחקר נעשה ניסיון להרחיב את מודל הצמיחה האישית באמצעות בחינת משתנה אישיותי (חמלה עצמית), אשר לא נבחן במסגרתו בעבר. במחקר השתתפו 130  קב"נים שענו על שאלונים לדיווח עצמי (שאלון דמוגרפי, שאלון טראומטיזציה משנית- STSS, שאלון צמיחה – PGI, שאלון מרכזיות האירוע – CES, שאלות ערעור תפיסות העולם CBI- , שאלון רומנציות חודרניות ומכוונות – ERRI,  חמלה עצמית – SCN). בהתאם להשערות המחקר, נמצאו קשרים חיוביים בין מרכזיות האירוע, ערעור תפיסות העולם ושני סוגי הרומינציות (חודרניות ומכוונות) לבין טראומטיזציה משנית וצמיחה וכן קשר שלילי בין החמלה העצמית לבין הטראומטיזציה המשנית. אולם, בניגוד להשערות, לא נמצא קשר בין ותק הקב"ן ורמת החשיפה שלו לפגיעות עצמיות ואובדנות לבין טראומטיזציה משנית וצמיחה וכן, בין חמלה עצמית לצמיחה. מעבר לבחינת ההשערות,  ממצאי המחקר העלו שחשיפה רבה יותר של הקב"ן לתכנים של פגיעות עצמיות ואובדנות במפגשים עם המטופלים קשורה לרמה גבוהה יותר הן של רומינציות חודרניות והן של רומינציות מכוונות ואלו קשורות בתורן לטראומטיזציה משנית רבה יותר.

חשיבות המחקר טמונה באפשרות להוביל להבנה רחבה יותר וסיוע בבניית תוכניות הכשרה ייעודיות עבור מטפלים המתמודדים עם אובדנות ופגיעות עצמיות של מטופליהם. כמו כן מחקר זה עשוי לשפוך אור על מיומנויות קוגניטיביות אותן ניתן לשפר במסגרת ההדרכה הפרטנית המוענקת לקב"נים על מנת להפחית את הדחק ולהגביר חוויה של צמיחה אישית כתוצאה מההתמודדות עם אתגרי התפקיד. זאת מתוך ההנחה כי קרוב לוודאי שרווחתו של המטפל מקרינה על הנכונות לטפל ועל טיב הטיפול שהוא מעניק למטופל.

תאריך עדכון אחרון : 22/08/2022