הבדלים בין גברים שרצחו את בת זוגם לגברים שהפגינו אלימות בזוגיות: גורמים אישיים, אישיותיים ומצביים
אלימות במערכת יחסים אינטימית הינה בעיה רבת פנים החוצה תרבויות, דתות, מצב סוציו-אקונומי ורמת השכלה (WHO,2013). מדובר בתופעה חברתית רחבה, ששיעורה הגבוה וביטוייה הקשיים הובילו במהלך השנים בספרות המחקרית לניסיונות לבחון את הגורמים התורמים לה ולרצח נשים כקצה הרצף. הניסיונות לאיתור גורמי סיכון לתופעת האלימות הקשורים לבן הזוג התמקדו בעיקר במשתני רקע כגון, אבטלה ועוני, שימוש בסמים ואלכוהול, אופי יחסי בני הזוג, ופסיכופתולוגיה לצד מצבו הנפשי. לצד זה, נראה כי חסר ידע אודות תרומתם של משתנים כגון ארועים טראומטיים ומשברים שחווה בן הזוג בעבר ובהווה, וקיומם של מצוקה פוסט טראומטית ו/ או דיכאון. לפיכך, מטרתו של מחקר זה הוא למלא את החסר ולבחון האם ימצאו הבדלים בין גברים אלימים שפגעו בבנות זוגן לבין גברים שניסו לרצוח /רצחו את בנות הזוג במשתנים אלה לצד מאפייני הרקע של התוקף.
המחקר התבסס על המודל של דובש ועמיתיו (Dobash et al., 2009) שבהתבסס על הספרות המחקרית מצאו גורמי סיכון המזוהים עם התנהגות אלימה בזוגיות ועל כן, הציעו כי בכל ניתוח של אלימות בין בני זוג ראוי להתייחס לארבעה גורמים מרכזיים: גורמים ברמה האישית של הגבר, מאפייניו האישיותיים, גורמים ברמה המצבית והנסיבתית וילדותו ובגרותו של הגבר. בהתאם למודל זה, נעשו התאמות למחקר הנוכחי ושולבו משתנים נוספים תחת הגורמים אותם הציעו דובש ועמיתיו (Dobash et al., 2009).
במסגרת המחקר נערכה בדיקה שמטרתה למלא את החסר ולבחון קשרים אפשריים בין משתנים בארבע רמות אלה והתנהגות אלימה ביחסים אינטימיים שעלולה הייתה להוביל לרצח בת הזוג .
המחקר נערך בשירות בתי הסוהר. המחקר הינו מחקר חתך, אשר במסגרתו בוצע איסוף חדש של נתונים כמותיים. בהתאם לפלט נתונים של אסירים המרצים מאסר בגין עבירת אלימות במשפחה, הועברו שאלונים לאסירים שהיו מעוניינים להשתתף במחקר על ידי עובדות סוציאליות. אוכלוסיית המחקר כללה 120 אסירים בגילאי 18 ומעלה, המרצים מאסר בבתי הכלא בישראל בגין עבירת רצח/ניסיון רצח או אלימות כלפי בנות זוגן. 60 שאלונים הועברו לאסירים המרצים מאסר בגין עבירת אלימות כלפי בנות זוגן ו60 לאסירים המרצים מאסר בגין רצח/ ניסיון לרצח בנות זוגן. השאלונים הועברו בעילום שם לעורכת המחקר.
השערות המחקר ביקשו לבדוק אם ימצאו הבדלים בין קבוצת הגברים אלימים שפגעו בבנות זוגן לבין גברים שניסו לרצוח /רצחו את בנות הזוג, במשתנים: ארץ לידת הגברים, רמת הכנסתם, שימוש בחומרים פסיכואקטיביים, שימוש בחומרת ותדירות אלימות , הפעלת שליטה כוחנית, חשיפה לאירועים טראומטים, PTSD, וחומרת הסימפטומים הדיכאוניים. לבסוף נבדק האם הקשר בין מספר האירועים טראומטיים בילדות ובבגרות להסתברות לרצח, הינו מתווך על ידי מצוקה פוסט-טראומטית וחומרת הסימפטומים הדיכאוניים שהגבר חווה.
בהתאם למודל של דובש וניתוח הממצאים, תוצאות המחקר מצביעות על הבדלים בין קבוצת הגברים האלימים לבין קבוצת הגברים אשר רצחו/ ניסו לרצוח את בת זוגם כך שנמצא כי הגברים אשר ניסו לרצוח/רצחו את בת זוגם גילם מבוגר יותר והם בעלי הכנסה ורמת השכלה גבוהה יותר מגברים שהיו אלימים בלבד. כמו כן ארץ מוצאם אינה ישראל בהשוואה לגברים שהיו אלימים בקשר הזוגי. ממצא משמעותי נוסף עסק בהבדלים בין הקבוצות במשתנה חומרת האלימות. כך שגברים שהיו אלימים בקשר זוגי, דיווחו שכאשר הפעילו אלימות כלפי בת הזוג, היא הייתה אלימות חמורה בעוצמתה וזאת בהשוואה לגברים אשר רצחו/ ניסו לרצוח את בנות זוגן. אך באלימות בעוצמה נמוכה לא נמצאו הבדלים בין קבוצות הגברים.
בבדיקת ההבדלים בין הקבוצות בשילוב כל המשתנים נמצאה תרומה להסתברות לרצח ברגרסיה במשתנה מספר האירועים המשבריים שהגבר חווה. כך שגברים אשר ניסו לרצוח/ רצחו את בנות זוגן נחשפו למספר אירועים טראומטים גבוה יותר במהלך חייהם בהשוואה לגברים שהיו אלימים בזוגיות. בנוסף, משתנה הדיכאון נמצא כבעל התרומה הבולטת ביותר למשתנה התלוי, ניסיון לרצח/ רצח בת הזוג. כך שגברים אשר רצחו/ ניסו לרצוח את בת זוגן דיווחו על חומרת סימפטומים דכאוניים גבוהה יותר בהשוואה לגברים שהיו אלימים בלבד.
ממצאי המחקר הנוכחי מאירים את החשיבות שיש לאיתור גורמי הסיכון טרם ביצוע העבירה ולגבי אופי הטיפול בגברים אלימים, תוך התייחסות ממוקדת לסובלים מדיכאון ומצוקה פוסט טראומטית.
באופן זה, חשיבותו ותרומתו של מחקר זה היא בעיקר לנוכח העובדה כי נקודת המבט בכל הקשור לטראומה בעברם של הגברים ותפקידה ברצח נשים נידונה מעט בספרות המקצועית, ובשיח המקצועי בכל הקשור להתייחסות הטיפולית לאותם גברים. הרחבת הידע בהתייחס לגורמים לאלימות נגד נשים ורצח והעלאת המודעות לקיומם, תאפשר הבנה רבה יותר לגבי אופי הטיפול בגברים אלה והתייחסות ממוקדת טראומה ומצוקה פוסט טראומטית לסובלים מכך.
תאריך עדכון אחרון : 13/01/2022