תרומתם של מאפיינים אישיותיים נרקיסיסטיים, תמיכה זוגית (couple caregiving) ואינטימיות לשביעות רצון מהמיניות ולתפיסת 'מהי בגידה'
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בפנייה לטיפול זוגי בשל משברים הנובעים מבגידות וחוסר שביעות רצון מהמיניות בזוגיות אשר עלולים להוביל לפירוקן של מערכות יחסים (Fife, Stewart, & Hawkins, 2020). שביעות רצון מהמיניות נקשרה למשתנים אישיותיים וביניהם קווים אישיותיים נרקיסיסטיים, המצביעים על היכולת לגלות 'אמפתיה מינית' ולהיות קשובים לצרכים המיניים של בן הזוג (Pascoal, Narciso, & Pereira, 2014). אצל בעלי קווי אישיות נרקיסיסטית נמצאו עמדות פרו -אקטיביות ומתירניות כלפי תפיסות 'הבגידה' (קרי, חוסר נאמנות במערכת הזוגית) שלהם (Kruger et al., 2013). מתואר כי קווים אישיותיים נרקיסיסטיים "צובעים" את מאפייני הקשר הזוגי כמו מערכת התמיכה הזוגית ומידת האינטימיות, אשר נמצאו קשורים לעיצובן של תפיסות 'בגידה' ומידת שביעות הרצון המינית בזוגיות. מחקר זה בחן את תרומתם של קווים אישיותיים נרקיסיסטיים, תמיכה זוגית (couple caregiving) ואינטימיות לשביעות רצון מהמיניות ותפיסות 'בגידה' בקרב זוגות. לאור ממצאי מחקרים באשר לקשר שבין התעללות בילדות לבין שביעות רצון מהמיניות, תפיסות בגידה ואינטימיות משתנה זה שימש כמשתנה בקרה.
שיטה
מחקר כמותני מתאמי בו השתתפו 121 זוגות הטרוסקסואלים, בגילאים 23-42, אשר נשואים או חיים בקוהביטציה ונמצאים בקשר זוגי לפחות שלוש שנים. המשתתפים ענו על השאלונים באופן מקוון באמצעות תוכנת QUALTRICS.
כלי המחקר: שאלון הבוחן קווי אישיות נרקיסיסטיים (Brief-PNI; Schoenleber, Roche, Wetzel, Pincus, & Roberts 2015), שאלון הבוחן את מערכת התמיכה הזוגית (CQ; Kunce & Shaver, 1994), שאלון הבוחן את מידת האינטימיות הזוגית (PAIR; Schaefer & Olson, 1981), שאלון הבוחן שביעות רצון מינית (GMSEX; Lawrance & Byers, 1995), שאלון תפיסת 'בגידה' (ATI; Whatley, 2008) ושאלון דיווח להתעללות בילדות ובנעורים (CTQ; Bernstein, Ahluvalia, Pogge, Handelsman, 1997).
ממצאים
ההשערה הראשונה שהניחה כי יימצא קשר חיובי בין קווים אישיותיים נרקיסיסטיים גרנדיוזיים או פגיעים לבין שביעות רצון מהמיניות לא אוששה. יחד עם זאת, ממצאי ניתוח הרגרסיה הצביעו על התרומה של הנרקיסיזם הפגיע בלבד לשביעות הרצון מהמיניות. השערת המחקר השנייה שהניחה כי יימצא קשר שלילי בין קווים אישיותיים נרקיסיסטיים לבין אינטימיות אוששה באופן מלא. נמצא כי קיים קשר שלילי בין נרקיסיזם גרנדיוזי לבין אינטימיות ואף קשר שלילי חזק יותר, בין נרקיסיזם פגיע לבין אינטימיות. השערת המחקר השלישית שהניחה כי ימצא קשר חיובי בין אינטימיות לבין שביעות רצון מהמיניות אוששה באופן מלא. נמצא כי ככל שרמת האינטימיות במערכת היחסים הזוגית עולה, כך עולה רמת שביעות הרצון מהמיניות המדווחת של בני הזוג. השערת המחקר הרביעית שהניחה כי יימצא קשר חיובי בין קווים אישיותיים נרקיסיסטיים לבין תפיסות בגידה אוששה באופן חלקי. נמצא כי על אף היעדר מתאם מובהק בין קווים נרקיסיסטים לתפיסות בגידה, ממצאי מודל הרגרסיה הצביעו על תרומתו של הנרקיסיזם הפגיע להסבר השונות של תפיסות הבגידה. השערת המחקר החמישית הניחה כי יימצא תיווך של אינטימיות ותמיכה זוגית לבין הקשר השלילי בין קווים אישיותיים נרקיסיסטיים (גרנדיוזיים או פגיעים) לבין תפיסות בגידה מתירניות. השערה זו אוששה באופן חלקי. נמצא כי קיים קשר שלילי בין קווי אישיותיים נרקיסיסטיים לבין תמיכה זוגית רגישה, וזו נקשרה לתפיסות בגידה מתירניות. אינטימיות עם זאת, לא נקשרה באופן מובהק למשתנה תפיסות בגידה. השערת המחקר השישית הניחה כי יימצא קשר שלילי בין קווים אישיותיים נרקיסיסטיים (גרנדיוזיים או פגיעים) לבין תמיכה זוגית ורמת האינטימיות המדווחת, ואלו יקשרו לשביעות רצון מהמיניות. השערה זו אוששה באופן מלא. נמצא כי ככל שעולה רמת קווי האישיות הנרקיסיסטית, רמת התמיכה הזוגית הרגישה והאינטימיות יורדות, וכך גם רמת שביעות הרצון מהמיניות. השערת המחקר השביעית שהניחה כי ימצאו הבדלים בין גברים ונשים באשר לקשר בין תמיכה זוגיות ואינטימיות לשביעות הרצון מהמיניות ותפיסות הבגידה אוששה באופן חלקי. נמצא הבדל בין נשים לגברים באשר לקשר שבין אינטימיות לשביעות רצון מהמיניות אך לא נמצא הבדל בין נשים וגברים באשר לקשר שבין תמיכה זוגית רגישה ואינטימיות לבין תפיסות בגידה מתירניות.
דיון
בלטה תרומתו של הנרקיסיזם הפגיע לניבוי המשתנים שביעות רצון מהמיניות ותפיסות בגידה ועלה כי קשר זה מתווך על ידי אינטימיות ותמיכה זוגית רגישה. סברנו כי תרומתו של הנרקיסיזם הפגיע (לעומת מחקרים שדיווחו על תרומת הנרקיסיזם הגרנדיוזי) לתפיסות הבגידה נבעה מתוך נטייתו לנקום את הפגיעה שחווה מהאחר. התרומה המתווכת של אינטימיות ותמיכה זוגית לקשר שבין קווים אישיותיים נרקיסיסטיים, שביעות רצון מהמיניות ותפיסות בגידה תומכת בראייה כי קווים אישיותיים נרקיסיסטיים "צובעים" התנהגויות זוגיות שנקשרות למאפייני הקשר הזוגי. לבסוף, השוני שנמצא בין בני הזוג ביחס לקשר שבין תמיכה זוגית רגישה ואינטימיות, לשביעות רצון מהמיניות מצביע כי בניגוד לדעה הרווחת, גברים אכן מייחסים חשיבות למרכיבים אלו במסגרת הערכת שביעות הרצון שלהם.
תרומת המחקר
ממצאי המחקר עשויים לסייע למטפלים בזוגות, במיוחד בקרב זוגות המגיעים לטיפול לאחר 'בגידה' או בשל קשיים בתחום המיני, ולהציע התמקדות בקשר הזוגי – אינטימיות ותמיכה זוגית. בהיבט התיאורטי ממצאי המחקר מאירים זוויות חדשות אודות תרומתם של קווי האישיות הנרקיסיסטית הפגיעה לשביעות רצון מהמיניות ולתפיסות בגידה, תחום אשר בו בולטת דלות, וכן לגבי שוני בין גברים לנשים.
תאריך עדכון אחרון : 16/11/2021