תרומתם של גורמי חוסן נפשי לבריאות נפשית ולצמיחה אישית במעבר לשירות הצבאי

סטודנט/ית
עזרא אריאל
שנה
2020
תואר
PhD
תקציר

בחברה הישראלית, המעבר לשירות הצבאי נחשב מעבר חיים נורמטיבי הכרוך בדחק רב-מימדי שעיתויו ידוע מראש. למחקרנו היו מספר מטרות עיקריות, שלשם השגתן נערך המחקר במערך אורך פרוספקטיבי כמותי, עם שני מועדי מדידה: כחודש לפני הגיוס לצבא (מועד 1) וכחצי שנה לאחר הגיוס (מועד 2). מטרתו המרכזית של המחקר הייתה לבחון את התרומה של גורמי חוסן העומדים לרשות הצעירים טרם הגיוס לצבא (מועד 1: אופטימיות, גמישות בהתמודדות, וויסות רגשי, משמעות בחיים, מוטיבציה לשירות הצבאי ותמיכה חברתית), לבריאות נפשית וצמיחה אישית בעקבות המעבר לשירות הצבאי (מועד 2). כמו כן, על מנת ללמוד על ביטוייו השונים של הדחק המאפיין מעבר חיים זה נבחנו המשתנים המצביים בשני מועדי המדידה. בנוסף, בחנו את תפקידה של ההערכה הקוגניטיבית של המעבר לשירות הצבאי במועד 1 כגורם העשוי לתווך בקשר שבין גורמי החוסן שברשות הצעירים במועד 1, לבין הבריאות הנפשית והצמיחה האישית במועד 2. לבסוף, לאור מיעוט המחקר שנערך בנוגע לצמיחה אישית כתוצאה מן ההתמודדות עם מעבר חיים זה, בחנו גם את תפקידם הממתן של דחק ותמיכה חברתית שחווים הצעירים והצעירות במועד 2, בקשר שבין גורמי החוסן במועד 1 לבין צמיחה אישית במועד 2.

במועד 1 מילאו את שאלוני המחקר 506 צעירים וצעירות המיועדים לשירות צבאי בשלל מסלולים, באופן מקוון, ובמועד 2 השתתפו 401 חיילים מביניהם. ממצא חשוב במחקרנו היה שכל גורמי החוסן שבחנו כחודש לפני המעבר לשירות הצבאי נמצאו קשורים לבריאות נפשית ולצמיחה אישית כחצי שנה לאחריו, פרט לתמיכה חברתית במועד 1 שלא נמצאה קשורה לבריאות נפשית במועד 2. ממצאי המחקר בנוגע לשינויים במשתנים המצביים בין שני מועדי המדידה מעידים על רמת הדחק הגבוהה המאפיינת את המעבר לשירות הצבאי. בנוסף, ההערכה הקוגניטיבית של המעבר לשירות הצבאי במועד 1 תיווכה בקשר בין חלק מגורמי החוסן במועד 1 לבין בריאות נפשית וצמיחה אישית במועד 2, ודחק ותמיכה חברתית במועד 2 מיתנו את הקשר שבין חלק מגורמי החוסן במועד 1 לבין צמיחה אישית במועד 2.

חשיבותו של המחקר מתבטאת במערכו הייחודי, שאפשר לבחון את גורמי החוסן שברשות הצעירים לפני שהושפעו מהדחק הכרוך במעבר לשירות הצבאי, ואת תרומתם לתוצאות ההתמודדות עמו. ממצאי המחקר מוסיפים לידע הקיים באשר למורכבות הקשרים שבין גורמי חוסן לבין צמיחה אישית במעברי חיים נורמטיביים, ומאירים על גורמים שעשויים לתווך ולמתן קשרים אלה. למחקר ישנן גם השלכות יישומיות, והוא מאיר על גורמי החוסן אותם חשוב להעצים בתוכניות הכנה לשירות הצבאי.

תאריך עדכון אחרון : 16/08/2021