מניעים, קשיים ואתגרים של אנשי הצוות הרפואי המתנדב במרפאה ל'רופאים לזכויות אדם' ביפו

סטודנט/ית
לנדאו רוז עינב
שנה
2018
תואר
MA
תקציר

מדינת ישראל מתמודדת בשנים האחרונות עם שטף של מהגרים ופליטים ממדינות עולם שלישי. אוכלוסייה זו חסרת מעמד אזרחי ולפיכך אינה זכאית לקבל שירותי בריאות להם זכאי כל אזרח ישראלי מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי (1994). לאור מצב זה, נגישותה לשירותי בריאות מוגבלת.  מי שלקח על עצמו את התפקיד לתת מענה לאוכלוסייה זו הם ארגונים חברתיים אלטרנטיביים, וביניהם עמותת רופאים לזכויות אדם, אשר פועלת במסגרת המרפאה הפתוחה ביפו. הצוות הרפואי במרפאה זו פועל  בהתנדבות.      

סקירת הספרות העוסקת בעבודה עם פליטים ומבקשי מקלט בעולם, מלמדת על מחקרים רבים אשר מפרטים אלו שירותים קיימים במדינות השונות. מחקרים אלה עוסקים ברובם בנושא מנקודת מבט מערכתית או  מנקודת מבטו של הפליט.  קיימת ספרות מחקרית המתעדת את עבודתם של  צוותים רפואיים אשר נותנים שירותי רפואה בהתנדבות לחסרי מעמד, אלא שזו מתמקדת בעבודתם מעבר לגבולות המדינה. עד כה טרם נערך מחקר שבחן את עבודתם של צוותים רפואיים אשר פועלים בתוך גבולות המדינה בה הם חיים.

מטרת מחקר זה הייתה לבחון את תפיסותיהם וחוויותיהם של אנשי הצוות הרפואי המתנדב במרפאה הפתוחה ביפו, באמצעות עמותת 'רופאים לזכויות אדם'. וביתר פירוט: המחקר בחן את הקשיים והאתגרים הכרוכים בעבודת הצוות הרפואי הפועל במרפאה, ואת הבחירה והמניעים להתנדבותם.  המחקר התבצע בשיטה איכותנית, באמצעות ראיון מובנה למחצה בקרב אחיות ורופאים המתנדבים במרפאה.

ניתוח הראיונות הראה כי הצוות הרפואי במרפאה מתמודד עם קשיים ואתגרים רבים נוכח עבודתו עם חסרי המעמד הפונים למרפאה; פערי תרבות וקשיי שפה, מחסור בתקציב והעדר תנאים אופטימליים. בנוסף הם נתקלים בדילמות אתיות מורכבות ובתגובה לא אוהדת מאנשים בסביבתם לעצם ההתנדבות. כל אלה מעוררים חוויה של תסכול, ומעלים את השאלה, מדוע בוחרים הצוותים הרפואיים להתנדב במרפאה. ממצאי המחקר חושפים שלושה עשר מניעים שניתן לחלקם למניעים מקצועיים, חברתיים ואישיים.

מחקר זה מוסיף לגוף הידע הקיים בהתמודדות צוותים רפואיים בעבודה עם חסרי מעמד בכלל, ופותח צוהר למה שמתרחש בארץ. ממצאי המחקר תורמים למיפוי הקשיים והאתגרים העומדים בפני הצוותים המתנדבים עם אוכלוסייה זו, ולהבנת מניעי ההתנדבות שלהם. הבנה זו יכולה לסייע בהכרה ובתמיכה בצוות המתנדבים ובפעולותיו, וכן בשיפור תנאי עבודתם. כל זאת למען מתן שרות איכותי והומני יותר למבקשי העזרה. עבודה זו מציגה את נקודת המבט של צוותי הרפואה המתנדבים, אך שופכת אור באופן עקיף גם על מצב חסרי המעמד בארץ.

תאריך עדכון אחרון : 07/01/2020