חוויית המיינדפולנס בקרב אנשי טיפול: התפתחות אישית מקצועית וטיפולית

סטודנט/ית
רזניק אור
שנה
2022
תואר
MA
תקציר

רקע: השימוש במונח ׳מיינדפולנס׳ הפך להיות שגור ונפוץ בשיח התרבותי במערב ובשיח הפסיכולוגי בפרט. בעשורים האחרונים אנשי טיפול רבים מגלים עניין במיינדפולנס ובתרומתו לעבודתם הטיפולית. המחקר הנוכחי מתמקד באנשי טיפול מישראל אשר מתרגלים מיינדפולנס כפרקטיקה עצמית, באופן עקבי ושגרתי בחייהם. מטרת המחקר היא לבחון כיצד תופסים המטפלים את השפעת תרגול המיינדפולנס על התהליך הטיפולי, על המיומנויות התרפויטיות שלהם, על התפתחותם המקצועית ועל התפתחותם האישית.

שיטה: מחקר איכותני המבוסס על הגישה הפנומנולוגית-תיאורית. איסוף הנתונים נערך על ידי ראיונות עומק חצי-מובנים עם 15 אנשי טיפול מנוסים (פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ועובדים סוציאלים) שמגדירים מיינדפולנס כמרכיב פעיל ומשמעותי בחייהם בשלוש שנים האחרונות, לפחות. הראיונות עברו ניתוח תמטי על מנת להבין את מהות החוויה הנחקרת.

ממצאים: ממצאי המחקר סווגו לארבע תמות עיקריות: (1) מיינדפולנס בחיי היומיום: התמה מתארת את המשמעות הרבה שמשתתפי המחקר מייחסים לתרגול מיינדפולנס בחייהם וכיצד איכויות המתפתחות כתוצאה מהתרגול באות לידי ביטוי בחייהם של המתרגלים - במערכת היחסים עם העצמי ובקשרים בינאישיים; (2) מיינדפולנס - בין האישי למקצועי: בתמה זו נמצאה אינטגרציה חזקה, מעגלית והדדית בין הפן האישי של תרגול מיינדפולנס לבין הפן המקצועי של העבודה הטיפולית; (3) מיינדפולנס במפגש הטיפולי: התמה עוסקת בקשר שבין תרגול מיינדפולנס לבין טיפוח מיומנויות תרפויטיות של מטפלים תוך התכתבות עם החיבור ל״כאן ועכשיו״ הטיפולי; (4) קשיים בתרגול מיינדפולנס: למרות היתרונות הרבים של תרגול מיינדפולנס, עשויים לעלות גם קשיים במסגרת התרגול. התמה דנה בהרחבה בקשיים שתיארו משתתפי המחקר. הממצאים סוכמו באופן אינטגרטיבי בטבלה מסכמת אשר התייחסה לאלמנטים מרכזיים בחווית המיינדפולנס של אנשי טיפול: כאן ועכשיו, חמלה, סבל (אי-נחת), מודעות לתחושות הגוף ומדיטציה. הסיכום האינטגרטיבי התייחס לכל אחד מאלמנטים אלו דרך ארבע פריזמות שונות: חייהם האישיים של המטפלים, יחסים עם המטופלים, תפיסת הטיפול ותועלת טיפולית ו/או אישית של תרגול מיינדפולנס. הממצאים מצביעים על דינמיקה ועל אינטגרציה משמעותית בין מיינדפולנס לבין חייהם האישיים והמקצועיים של המטפלים. לדינמיקה  זו יש השפעות נרחבות וחיוביות הן באספקטים אישיים והן באספקטים מקצועיים וטיפוליים.

תרומת המחקר: טבלת הסיכום האינטגרטיבי המוצגת במחקר מציעה נקודת מבט ייחודית לבחינת הדיאלוג והדינמיקה שבין מיינדפולנס לפסיכותרפיה. ובפרט, לגבי חווית המיינדפולנס בקרב אנשי טיפול. ייחודיותה של הטבלה המסכמת באה לידי ביטוי הן בהגדרת מרכיבי חווית המיינדפולנס של מטפלים והן בקטגוריות השונות אליהן היא מתייחסת. בכך, ממצאי המחקר מציגים תמונה הוליסטית אשר מובילה לתובנות חדשות אודות האופן בו מטפלים תופסים את השפעת המיינדפולנס על עבודתם המקצועית, על חייהם האישיים ועל האינטגרציה בין השניים. תרומה נוספת של המחקר עשוייה לאפשר פיתוח מודלים להדרכה ולהכשרת מטפלים תוך הקניית מיומנויות מיינדפולנס כפרקטיקה ייעודית וחיונית למקצועות הטיפול.

תאריך עדכון אחרון : 19/10/2022