תרומתם של משתנים אישיותיים ומשתנים הקשורים להתנדבות לניבוי תפיסת יכולת המנהיגות בקרב מתנדבים בוגרים במרכזים לרכיבה טיפולית בישראל

סטודנט/ית
שרעבי שלמה אורטל
שנה
2018
תואר
MA
תקציר

הסתייעות במתנדבים בארגונים הינה נפוצה מאד וטומנת בחובה יתרונות רבים הן לארגונים והן למתנדבים (משגב, 2014; 1996 Ellis,). תחום ההתנדבות והעשייה החברתית בכלל הינם תחומים אשר תופסים תאוצה ומתפתחים רבות בשנים האחרונות (משגב, 2014).

מטרת המחקר הינה לבחון משתנים אישיותיים ומשתנים הקשורים להתנדבות אשר תורמים לתפיסת יכולת המנהיגות של מתנדבים, שכן ישנה חשיבות רבה לבחינת תפיסת יכולת זו. במצב בו מתנדבים מפתחים יכולות מנהיגות ותופסים עצמם כבעלי יכולת מנהיגות הם משפיעים על סביבתם החברתית והקהילתית בצורה רחבה ומערכתית יותר. אי לכך, מחקר זה בחן את תרומתם של משתנים אישיותיים (הערכה עצמית ותחושת שליטה בחיים) ומשתנים הקשורים להתנדבות (מניעים להתנדבות וסוג התפקיד ההתנדבותי) לניבוי תפיסת יכולת המנהיגות של מתנדבים. המחקר מתבסס על מודל "התנהגות המתנדב" (Model of Volunteer Behavior) של ווימר וסטרנס (Wymer & Starnes, 2001). אחד ממרכיבי "התנהגות המתנדב" הינו גילוי של יכולת מנהיגות, שכן ההתנדבות מתמקדת בנטילת אחריות על התנהלותו האישית והקהילתית של המתנדב (לוי, יצחקי ושוורץ, 2012; פישר, 1999).

מחקרנו נערך בשישה מרכזים לרכיבה טיפולית בישראל, כחלק ממחקר מקיף הנעשה בתחום ההתנדבות באוניברסיטת בר אילן. במחקר זה לקחו חלק 111 מתנדבים בוגרים. המתנדבים מילאו באופן אנונימי שאלונים כמותיים (הכוללים שאלונים המשרתים את כלל המחקר, אך מחקר זה יתמקד במשתנים: הערכה עצמית, תחושת שליטה בחיים, מניעים להתנדבות וסוג התפקיד וכן תפיסת יכולת המנהיגות) אשר חולקו על ידי ובסיוע רכזי המתנדבים במרכזים אלו.

לצורך בדיקת השערות המחקר המתייחסות לקשרים בין המשתנים, בוצעו מבחני פירסון, המאפשרים למצוא קשר בין המשתנים הבלתי תלויים לבין המשתנה התלוי. כדי לבדוק אלו מבין המשתנים הם בעלי התרומה הגבוהה ביותר, ומהי התרומה המשותפת שלהם על המשתנה התלוי בוצעו מבחני רגרסיה. במחקר זה נמצא, בהתבסס על מודל "התנהגות המתנדב", אשר מחולק למשתנים אישיותיים ומצביים, כי יש קשר חיובי בין המשתנים האישיותיים (הערכה עצמית, תחושת שליטה בחיים ומניעים להתנדבות) לבין תפיסת יכולת מנהיגות המתנדב. מנגד, למשתנה המצבי (סוג תפקיד) לא נמצא קשר חיובי לתפיסת יכולת התנהגות המתנדב.

בניתוח הרגרסיה נמצא כי לשני המשתנים האישיותיים- הערכה עצמית ותחושת שליטה בחיים ישנה תרומה מובהקת לתפיסת יכולת המנהיגות של המתנדב. בנוגע למשתנים ההתנדבותיים, נמצא כי רק למשתנה מניעים אגואיסטיים להתנדבות תרומה מובהקת לתפיסת יכולת המנהיגות של המתנדב.

למחקר תרומה יישומית ותיאורטית. ברמה היישומית, מחקר זה נעשה בכדי לבחון את המשתנים הקשורים לתפיסת יכולת המנהיגות, בכדי לנסות לטפח ולעודד יכולת זו בקרב מתנדבים במקומות אחרים, וכן בקרב מתנדבים חדשים במרכזים עצמם. במישור התיאורטי, יש צורך בהרחבה מחקרית של הידע בתחום ההתנדבות והמנהיגות. למרות שהתנדבות הינה תחום אשר תופס תאוצה בשנים האחרונות, העבודה המחקרית בנושא אינה מספקת, ועל כן מחקר זה בא לבחון היבטים נוספים בתחום בכדי לנסות ולהרחיב את הספרות המחקרית בנושא.

תאריך עדכון אחרון : 07/01/2020