יום המשפחה הבינלאומי

יום המשפחה הבינלאומי משקף את החשיבות שהאו"ם מייחס למשפחה כסביבת חיים, כמסגרת התפתחותית וכמרחב תרבותי וחברתי. יום זה עוסק בקידום ובהטמעת נושאים הנוגעים בהשפעות של תהליכים כלכליים, חברתיים, תרבותיים, חינוכיים ומוסריים על התא המשפחתי ועל מרקם היחסים במשפחה. אמנת זכויות הילד/ה עוסקת באופן נרחב בזכויות ילדים במסגרת המשפחתית בסעיף כגון: סעיף 5, סעיפים 10-8, סעיף 16 וסעיף 21.

ישראל, בהשוואה למדינות מערביות ומתועשות אחרות, היא חברה משפחתית. בני המשפחה נוהגים להתקבץ יחדיו בחגים, בשמחות משפחתיות, וגם בעיתות משבר ואבל. 

אצלינו, בישראל, כמו גם בעולם כולו, מושג המשפחה עובר בעשרות השנים האחרונות תמורות רבות נוכח שינויים חברתיים, תרבותיים, חקיקתיים וטכנולוגים. כך למשל בולטת העלייה בשיעורי הגירושין. אם בעבר הוגדרה משפחה על פי היבט חוקי שהתייחס למבנה שלה והיא כללה אב-אם וילדים, כיום בעידן הפוסט-מודרני אנו נפגשים עם מבנים שונים של משפחות: משפחות חד-הוריות מבחירה, משפחות חד-מיניות (לסביות וגאים) ואחרות.שינויים נוספים חלים בתחום חלוקת התפקידים במשפחה. אם בעבר האם ראתה את תפקידה כדמות העיקרית המטפלת ומטפחת את הילדים והאב דאג לפרנסה, כיום במרבית המשפחות שני ההורים מפרנסים והאבות מעורבים יותר בגידול ילדיהם. אבות מתארים כי הם לוקחים חלק פעיל בגידול ילדיהם יותר מאשר אבותיהם היו מעורבים בגידולם בילדותם.

עלינו, העובדים הסוציאליים, אנשי המקצוע, לגשר בין הסטראוטיפים שעל ברכיהם גדלנו, אולי מתוך התיאוריות הפסיכואנליטיות הקלאסיות, ולטפל בפתיחות רפלקטיבית בהתערבותנו עם "המשפחות החדשות".

במסגרת היחידה ללימודי המשך של בית הספר לעבודה סוציאלית מתקיימת תכנית להכשרת מטפלים משפחתיים וזוגיים ופועלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי במסגרת היחידה.

יום המשפחה הבינלאומי באתר האו"ם