יום זכויות הילד הבינלאומי

ב- 20 לנובמבר יציינו בכל העולם את 'יום הילד הבינלאומי' (Universal Children's Day). הרעיון לקיים יום כזה התקבל על ידי עצרת האו"ם כבר ב- 1954. המועד מציין את התאריכים שבהם אומצו שתי אמנות היסטוריות: ההכרזה על זכויות הילד – 1959, והאמנה של זכויות הילד – 1989. האמנה לזכויות הילד אושררה על ידי כל מדינות העולם, מלבד ארה"ב (שלה יש קשיים לאשרר אמנות בינלאומיות עקב מבנה החקיקה שאינו מאפשר כפיית חקיקה על המדינות השונות).

האמנה מבססת את ההתייחסות לילדים כבני אדם נושאי זכויות. היא מבוססת על מספר עקרונות יסוד- שוויון, טובת הילד כשיקול ראשון במעלה, הזכות לחיים, להישרדות ולהתפתחות  והזכות להשתתפות.

מדינת ישראל אשררה את האמנה ב- 1990. לאמנה אין אמנם מעמד של חוק, אך יש לה השפעה רבה על הפסיקה ובמידה מסוימת על החקיקה. ועדה בראשות השופטת סביונה רוטלוי, שבה השתתפו עובדים סוציאליים רבים,  הגישה שורה של טיוטות חוק שמטרתן לעגן את זכויות הילד בחקיקה. טרם חלו התפתחויות משמעותיות בתחום זה.

ביום זה מתקיימות ברחבי העולם פעולות שנועדו להגביר את המודעות לזכויות הילד ולקדם את רווחתם של ילדים. בישראל, התוכנית הלאומית לילדים ("תוכנית שמיד", 360) מתבססת על עקרונות האמנה ומגדירה ילדים בסיכון כמי שזכויותיהם על פי האמנה אינם מיושמות. עם זאת, יש עדיין מקום רב לקידום המודעות בקרב עובדים סוציאליים לזכויות הילד.

למעוניינים לקרוא על האמנה וזכויות הילד: http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Zchuyot/ChukimVeamanot/amanot/AmnaOom.htm

http://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m02734.pdf

 

בית הספר לעבודה סוציאלית ואוניברסיטת בר אילן מכבדים את זכותם של הילדים להתפתחות ומקיים מיזם דגל של האוניברסיטה שמטרתו לקדם השכלה בקרב אחת האוכלוסיות הפגיעות ביותר - ילדים ובני נוער השוהים במסגרות חוץ ביתיות כגון פנימיות ומשפחות אומנה