חוויות ההזדקנות של גברים ישראלים המשתתפים במרכזי יום

סטודנט/ית
ארונסברג אור
שנה
2022
תואר
MA
תקציר

בשנת 2017, חיו בישראל כ-900 אלף זקנים (בני 65 ומעלה) ועל פי התחזיות מספרם עשוי לגדול (ברודסקי, שנור ובאר, 2018). על פי ההערכות 40% מאוכלוסיית הזקנים הם גברים. תהליך הזקנה הינו שונה מאוד בין גברים לנשים כמעט בכל תחומי החיים (פז, 2016), ניתן לראות לדוגמא מחקר שבדק מהו פרופיל הסיכון לתמותה בזקנה מופלגת ומצא בין היתר כי לנשים נדרשים משאבים כלכליים ותרבותיים ואילו לגברים נדרשים משאבים חברתיים בכדי לא להיות בקבוצת הסיכון לתמותה (חזן, שמוטקין ואייל, 2004). הבדל מגדרי נוסף בזקנה נובע מהעובדה גברים חיים פחות מנשים (בר-טור, 2005; Barer, 1994). בשנים האחרונות נעשתה התקדמות משמעותית בהבנתנו את חייהן של נשים זקנות, אך גברים זקנים הוזנחו במידה רבה (Arber, Davidson & Ginn, 2003).

המחקר הנוכחי בודק את חוויות ההזדקנות של גברים ישראלים המשתתפים במרכזי יום, לאור השינויים בגיל, בסטטוס ובתפקוד, כאשר תרומתו הייחודית של המחקר היא בהעשרת גוף הידע הקיים בנוגע לגברים בזקנה, בנוגע לגברים המגיעים למרכזי יום. למחקר עתידות להיות השלכות יישומיות, בין היתר בבניית תכניות התערבות שיילקחו בחשבון את הייחוד של גברים מזדקנים. שאלת המחקר הינה מהן חוויות ההזדקנות של גברים ישראלים המשתתפים במרכזי יום?

 לצורך המחקר רואיינו 20 גברים בגילאי 80 ומעלה הגרים במרכז הארץ ומגיעים למרכזי יום. המחקר התבצע בשיטה איכותנית באמצעות ראיון עומק הכלל רקע ושאלות מתוך מדריך ראיון.

ממצאי המחקר תמכו במושג "זקנה מוצלחת", כאשר ניתן יהיה לראות בפרקי הממצאים והדיון את ארבעת התמות המתארות את חווית הזקנה עבור גברים: א. "תהיה בריא או תהיה זקן" – נושא הבריאות הוא קריטי אצל גברים זקנים, תפיסת בריאותם כטובה תורמת לרווחתם; ב. "בריאות ועצמאות כאלמנטים דומיננטיים בתחושת הגבריות" – זקנה מוצלחת תלויה גם בתחושה עצמית של הגבריות; ג. "פעילות משפרת את חיי הזקנה" – עיסוק, תחביב, מפגש עם חברים וכיוב' הופכים את הזקנה ל"נעימה" יותר; ד. "השלמה, קבלה, רק אל תתלונן" – לתפיסה חיובית והכרה במצב מחוייך (מל' חיוך; הזקן מפויס) המציאות, המחויב והטבעי – יש ערך רב בתחושת האני הפועל מתוך מיקוד שליטה פנימית.

חשיבות המחקר מבחינה תאורטית מאפשרת הזדמנות לתת ביטוי לקולותיהם של גברים זקנים, הוספת נדבך לחקר הזקנה ומשמעותה ושינוי מדיניות עם גברים זקנים מתוך הבנה מעמיקה יותר של הבדלים מגדריים בשלב הזקנה.

תאריך עדכון אחרון : 13/01/2022