תפיסת דחק, הערכה קוגניטיבית ושליטה עצמית בקרב נשים עם/ללא ילדים, הנמצאות בשלבים הראשונים של טיפולי פריון ותרומתם למשמעות בחיים ולשביעות רצון מהחיים.

סטודנט/ית
פסקל מור
שנה
2015
תואר
MA
תקציר

החברה הישראלית מקנה חשיבות רבה לערך המשפחה ולכן אחת הציפיות המגדריות המרכזיות המופנות כלפי נשים היא הציפייה להגשמת תפקיד האמהות. כפועל יוצא, נשים רבות תופסות את   האמהות כמרכיב מהותי ומרכזי בזהותן, אשר מעניק מטרה ומשמעות בחיים ותורם לשביעות הרצון שלהן מהחיים. על רקע ציפיות חברתיות אלו, קושי ביכולת להרות הן בקרב נשים שיש להן ילדים והן בקרב נשים שאין להן ילדים עלול להוביל לתגובת דחק משמעותית. מטרת המחקר הנוכחי הינה לבחון כיצד תפיסת דחק, הערכה קוגניטיבית (איום, אתגר ומסוגלות עצמית) ושליטה עצמית, בקרב נשים עם/ללא ילדים, הנמצאות בשלבים הראשונים של טיפולי פריון, תורמים למשמעות בחיים ולשביעות רצון מהחיים.

במחקר השתתפו 145 נשים שהגיעו לביקור ראשון במרפאות פריון. הן התבקשו לענות על שאלון, שהתייחס לתפיסת הדחק, הערכה קוגניטיבית, שליטה עצמית, שביעות רצון מהחיים, משמעות בחיים, ופרטים אישיים ורפואיים.

לא נמצאו הבדלים מובהקים בין שתי קבוצות הנשים במשתנים שנבדקו, אך בהתאם להשערות המחקר, נמצא כי הקשר בין שליטה עצמית לבין ההערכות הקוגניטיביות של איום ומסוגלות עצמית, מתווך על ידי תפיסת הדחק. כלומר, ככל שהשליטה העצמית רבה יותר, כך תפיסת הדחק נמוכה יותר, וזו מובילה להערכת איום נמוכה יותר; וככל שהשליטה העצמית גבוהה יותר, כך תפיסת הדחק נמוכה יותר, וההערכה הקוגניטיבית של מסוגלות עצמית רבה יותר. עוד נמצא כי למשתנים שליטה עצמית ודחק תרומה ישירה לשביעות הרצון מהחיים ולתפיסת משמעות בחיים; כך, ככל שהשליטה העצמית גבוהה יותר וככל שהדחק נמוך יותר, כך שביעות הרצון מהחיים והערכת המשמעות בחיים גבוהות יותר. בניגוד להשערות המחקר, לגבי חיפוש משמעות בחיים, מערך המשתנים שנבדק לא תרם להסבר השונות של משתנה זה. כמו כן, נמצא כי הקשר בין תפיסת הדחק לחיפוש משמעות בחיים מתווך באמצעות ההערכה הקוגניטיבית של האיום, כך שככל שתפיסת הדחק רבה יותר, כך מתחזקת הערכת האיום וזו בתורה מפחיתה את חיפוש המשמעות בחיים.                                     

ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות שהצוות הרב מקצועי במרפאות פריון צריך ליחס להיבטים הפסיכולוגיים של נשים בטיפולי הפריון כבר במועד הראשון של פנייתן למרפאה. כך למשל, הממצא לפיו ההערכה הקוגניטיבית של האיום מתווכת בקשר שבין תפיסת הדחק לבין חיפוש משמעות בחיים, מדגיש את חשיבות ההתייחסות לאופן בו האשה מעריכה את ההזדקקות שלה לטיפולי פריון כגורם מאיים. בנוסף מדגישים הממצאים את חשיבות ההתמקדות של הצוות הרב מקצועי בהיבטים

החיוביים של ההתמודדות עם מצב הדחק הקשור בטיפולים אלו ובאופן ספציפי שביעות רצון מהחיים ומשמעות בחיים. תוצרים אלו אינם שונים בקרב נשים שיש להן ילדים לעומת נשים שאין להן ילדים כלל, בשתי הקבוצות הכמיהה לילד היא זהה והיכולת לזהות אלו משתנים מסייעים להתמודד עם המסע הארוך בדרך להשגת אותה כמיהת לב צריך לעמוד במוקד ההתערבות של הצוות הרב מקצועי הנפגש עם נשים אלו.

תאריך עדכון אחרון : 10/11/2019