רגשות שליליים וחיוביים כמתווכים בקשר שבין משתנים אישיותיים, משפחתיים וסביבתיים לבין התמכרות לאכילה כפייתית. השוואה בין נשים יהודיות וערביות בישראל
הפרעת אכילה כפייתית מאופיינת בהתקפי אכילה הנחווים כחוסר שליטה ומלווים ברגשות שליליים(Gearhardt et al., 2012) . מרכיב ההתמכרות השכיח בתסמונת זו, יכול להסביר את הקושי בהתמודדות עם ההפרעה. המחקר הנוכחי, התבסס על תיאוריית הבריחה מרגשות שליליים (Heatherton & Baumeister, 1991) ובחן לאורה את האטיולוגיה הקשורה להתמכרות לאכילה כפייתית ואת הממד התרבותי שלה, כפי שבא לידי ביטוי בהבדלים בין שתי קבוצות נשים בחברה הישראלית - יהודיות וערביות.
השערות המחקר התבססו על שלושה מודלים סטטיסטיים שבחנו והשוו כיצד משתנים אישיותיים ומשפחתיים עלולים לייצר דחק נפשי בלתי נסבל ולהוות זרז להתפתחות והמשכיות של התמכרות לאכילה כפייתית כמנגנון בריחה בקרב יהודיות וערביות בישראל. הראשון בחן כיצד סגנון התקשרות (ANA) ומנגנוני הגנה של הנפש IMD) ) נקשרים לרגשות שליליים ולהתמכרות לאכילה כפייתית. המודלים השני והשלישי בדקו כיצד דינמיקה משפחתית עלולה לייצר דחק נפשי הנקשר להתפתחות והמשכיות של התמכרות לאכילה כפייתית. ספציפית, המודל השני בחן את הקשר עם האם בילדות מוקדמת; אמפתיה וחודרנות (ECME&I) להתמכרות לאכילה כפייתית, והמודל השלישי בחן את הקשר עם האב בילדות מוקדמת אמפתיה וחודרנות (ECPE&I) והקשר הזוגי (MS), להתמכרות.
מדגם קליני של נשים יהודיות (55%, n = 552)וערביות(43%, n = 432) המאובחנות עם התמכרות לאכילה כפייתית גויסו למחקר דרך קבוצות ייעודיות ברשתות החברתיות כגון: גריישיט, אכלנים אנונימיים, וקבוצות נשים פתוחות בפייסבוק. המשתתפות מילאו שאלונים אנונימיים בנושא של: התמכרות לאכילה (YFAS), רגשות שליליים וחיוביים ,(PANAS) מנגנוני הגנה של הנפש (DSQ40) , סגנון התקשרות(ECR), יחסים עם ההורים בילדות מוקדמת (PBI) ושביעות רצון מהקשר הזוג (CRS) ושאלון איסוף נתונים דמוגרפים.
ניתוח הנתונים כלל מבחני טי-טסט וחי בריבוע של המשתנים האפידמיולוגים ומבחן פירסון למשתני המחקר, להשוואה בין הנשים היהודיות והנשים הערביות. בנוסף, נערכה רגרסיה היררכית לבדיקת תרומתם של משתני המחקר להסבר השונות של ההתמכרות לאכילה כפייתית (BEA). בהמשך לניתוח הנתונים הכללי, שלושה מודלים בדקו תיווך של רגשות שליליים בין משתני המחקר לBEA ובדיקות מיתון תיווך להערכה האם התרבות ממתנת את תיווך הרגשות השליליים. משתני המחקר, רגשות שליליים וההתמכרות עובדו כמשתנים בלתי תלויים, מתווכים ותלויים על ידי מודלי מיתון תיווך של הייז(Hayes, 2015).
ממצאי המחקר מתקפים את שלושת המודלים. כך שבקרב שתי הקבוצות הקשר בין התקשרות חרדתית לבין ההתמכרות מתווך על ידי מנגנוני הגנה בלתי בשלים ורגשות שליליים. בנוסף, הקשר בין היעדר אמפתיה ורמות חודרנות גבוהות מצד האם בילדות המוקדמת וההתמכרות מתווך גם הוא על ידי רגשות שליליים. הקשר בין העדר אמפתיה אבהית בילדות מוקדמת וBEA מתווך ע"י חוסר שביעות רצון בקשר הזוגי ורגשות שליליים.
בדיקת הקשרים הישירים בין משתני המחקר לבין BEA העלתה מספר הבדלים בין הקבוצות. אפקט הקשר בין רגשות שליליים להתמכרות נמצא משמעותית חזק יותר בקרב הנשים הערביות. בקרב הנשים היהודיות נמצא אפקט חזק יותר של הקשר בין התקשרות חרדתית לבין שימוש במנגנוני הגנה בלתי בשלים. הקורלציה בין חווית הקשר עם האם בילדות המוקדמת לבין ההתמכרות לאכילה הייתה גבוהה יותר בקרב היהודיות, ולעומת זאת קשר חיובי בין האמפתיה של האב להתמכרות נמצא רק בקרב הנשים הערביות. הקשר בין שימוש במנגנוני הגנה בלתי בשלים ורגשות שליליים נמצא מובהק בקרב שתי הקבוצות אולם בקרב הנשי ם הערביות היה חזק יותר.
ממצאי המחקר מאירים את ההשלכות המתמשכות של הקשר עם ההורים בילדות המוקדמת, לא רק בממד התפקוד הפסיכולוגי אלא גם בהשפעתו הישירה על שביעות הרצון מהקשר הזוגי בגיל הבוגר. הכללה של שני ההורים במחקר זה מתקפת את חשיבות המערכת המשפחתית העומדת בבסיס הפרעת האכילה הכפייתית וההתמכרות אליה. הממצאים מאשרים שהתקשרות בטוחה מספקת הגנה מפני דחק נפשי ומפחיתה את הצורך לפתח מנגנוני התמודדות פתולוגים כמו התמכרות לאכילה כפייתית.
תיקוף שלושת המודלים מאפשר הכרה בנסיבות חייה של האישה מילדות מוקדמת הנקשרים לרגשות שליליים. מכאן, חשיבות המחקר הינה בהרחבת הידע האמפירי אודות התמכרות לאכילה כפייתית והתייחסות לנסיבות חיים מוקדמות כמוטיבציות העומדות בבסיס ההתנהגות, כאשר רגשות שליליים מהווים זרז לחיפוש פתרון באמצעות התמכרות.
למיטב ידיעתנו, זהו המחקר הראשון אשר משווה בין נשים יהודיות ונשים ערביות המאובחנות עם התמכרות לאכילה כפייתית ובודק את נסיבות חייהן בילדות המוקדמת כפוטנציאל להתפתחות ההתמכרות. ברמה הפרקטית, זיהוי המרכיבים התרבותיים הייחודיים שנקשרים ל BEA בכל אחת מהתרבויות, עשוי להרחיב את ההבנה של קלינאים המטפלים בנשים המתמודדות עם אכילה כפייתית וההתמכרות אליה.
תאריך עדכון אחרון : 27/08/2024