שביעות רצון מהחיים ומשמעות בחיים במעבר להורות ראשונה: תרומתם של משתנים אישיים ואישיותיים, תמיכה חברתית ותפיסת הדחק בהורות.

סטודנט/ית
יוזוק קרן
שנה
2015
תואר
MA
תקציר

מוסד המשפחה בישראל עבר שינויים רבים במהלך השנים האחרונות, ביניהם ניתן לציין רצון רב יותר לעצמאות של בני הזוג , שאיפה לאינדיבידואליות, מימוש עצמי והשגת יעדים. למרות זאת, אחד הערכים המרכזיים שהחברה הישראלית ממשיכה להדגיש הוא הורות והולדת ילדים (Remennick, 2000). בהתבסס על גישת "הפסיכולוגיה החיובית" (Positive Psychology) ועל מודל ההתמודדות עם דחק של לזרוס ופולקמן (Lazarus & Folkman, 1984) בחן המחקר הנוכחי את תרומתם של משתנים אישיים ואישיותיים של ההורה (שליטה עצמית ואשמה), תפיסת התמיכה החברתית ותפיסת הדחק בהורות לשביעות רצון מהחיים ולמשמעות בחיים, במעבר של גברים ונשים להורות ראשונה.

אוכלוסיית המחקר כללה 227  הורים חדשים (83 גברים ו- 144 נשים) אשר נדגמו הן באמצעות מדגם נוחות והן בשיטת "כדור השלג". לאחר שהתקבלה הסכמתם להשתתף במחקר התבקשו ההורים למלא שאלונים כמותיים שהתייחסו למשתנים הבלתי תלויים הבאים: שליטה עצמית, תחושת אשמה, תפיסת דחק בהורות, תפיסת תמיכה חברתית ומשתנים סוציו דמוגרפיים וכן למשתנים התלויים: שביעות רצון מהחיים ומשמעות בחיים (נוכחות משמעות וחיפוש משמעות). השאלונים מולאו באופן אנונימי בגרסה אלקטרונית או בגרסה מודפסת.

ממצאי המחקר  הצביעו על הבדלים בין גברים לנשים בשביעות רצון מהחיים ובנוכחות המשמעות בחיים,  בעקבות המעבר להורות, כך שבקרב נשים שביעות הרצון מהחיים ונוכחות המשמעות בחיים היו גבוהים יותר בהשוואה לגברים. בהקשר למשתנים הסוציו דמוגרפיים, נמצא כי גיל צעיר ומצב כלכלי טוב היו קשורים ליותר שביעות רצון מהחיים וליותר נוכחות של משמעות בחיים. בנוסף, נמצא כי ככל שרמת הדתיות של ההורים החדשים  גבוהה יותר, כך חיפוש המשמעות שלהם בחיים גבוה יותר. בעוד ששליטה עצמית גבוהה נמצאה משתנה מנבא, הן של יותר שביעות רצון מהחיים והן של יותר נוכחות משמעות בחיים, תחושת אשמה גבוהה בקרב ההורים החדשים נמצאה קשורה לפחות שביעות רצון מהחיים, אך ליותר חיפוש משמעות בחיים. לבסוף, דחק נמוך ותמיכה חברתית גבוהה נמצאו קשורים ליותר שביעות רצון מהחיים וליותר נוכחות של משמעות בחיים ועל אף שלא היו קשורים בקשר ישיר לחיפוש משמעות בחיים הם נמצאו קשורים למשתנה זה באמצעות אינטראקציה בין המשתנים, כך שככל שתחושת התמיכה גבוהה יותר, כך  הקשר בין דחק גבוה לבין חיפוש משמעות חזק יותר.

חשיבות המחקר הינה בשימת דגש על היבטים חיוביים של ההתמודדות עם הדחק הקשור במעבר להורות ראשונה,  הן בקרב גברים והן בקרב נשים, כמו גם במיפוי חלק מהמשתנים האישיים, הסביבתיים והתפיסתיים שתורמים להיבטים אלו. בנוסף, בעוד שמרבית המחקרים עוסקים בתחושות ובמחשבות של נשים במעבר להורות, ממצאי המחקר הנוכחי עשויים לסייע בתכנון התערבויות מניעתיות וטיפוליות מוקדמות לטובת גברים ונשים שהופכים להיות הורים בפעם הראשונה.

תאריך עדכון אחרון : 10/11/2019